Results 1 to 7 of 7

Thread: Is my ECU dead?

  
  1. #1
    Status
    Offline
    torrent99's Avatar
    AOC Newbie
    Join Date
    May 2008
    Posts
    8
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Is my ECU dead?

    Hoping someone with more experience can help here. (sorry for the huge post!)

    I have a 52 plate 1.6 8V Auto Astra roughly 78K. 1 week ago it was scampering about North London, it now appears to be almost dead...

    The story so far:

    Just before Xmas (around 22nd Dec) noticed that the heater wasn't working properly, checked the coolant level, & it was at the bottom of the tank. So topped it up. Everything fine, did the great Xmas migration (London, Liverpool, Manchester, Lincoln, London). No problems not an issue. [ NOT SURE IF THIS IS REALLY RELEVANT BUT JUST IN CASE]

    Used the car on Sat 22nd, checked the levels (oil fine [2nd notch], coolant OK). Approx 10miles around London.

    Sun 23rd a friend borrowed the car for a trip to Southend, on the way back it broke down.


    Symptoms losing power at speed, cutting out, had to be pushed off the motorway.
    Car could start, but very rough idle and cuts out when revved up. Engine management light lit.

    Rescue services called, thought it was fuel related, unable to fix so taken to garage.


    The garage have:
    DAY 1:-
    1) Changed and flushed the oil (said it was very low hmm), flushed engine [ALARM BELLS]
    2) Changed spark plugs. Noted spark plugs "covered in fuel".

    DAY 2:-
    NO DICE
    3) Changed coolant sensor. (hmmm)
    NO DICE
    4) Have checked fault codes & Changed crank sensor.
    It worked (apparently), so they moved it out of the workshop. Car then refused to start again.

    DAY 3:-
    5) After multiple phone calls with demands to call and no response ,
    finally they call me and say:
    OBD is giving very large numbers of fault codes (won't tell me what they are), indicated all sorts of sensors and relays faulty.
    Immobiliser light coming on.
    Car unresponsive.

    They think the chip in the key is faulty [key is original and worked for last 6 years], and have requested the spare to check. If that doesn't work they want to send it to Vauxhall.


    Now up until Day 3 this sounds like the classic EGR/Throttle body kind of problems. The crank sensor sound plausible too.

    My private diagnosis is a dead ECU (due to the multiple fault codes and non-working immobiliser).


    QUESTIONS:

    1) Can anyone advise me what to do next? Having read the horror stories of the amount Vauxhall dealers charge I'm loath to send it to them.

    2) I'm considering buying an ECU (£245 on the bay) and fitting it myself. It doesn't look too difficult. Anyone done this? Was it difficult?

    3) Do you agree with my diagnosis? Any other options? (I've considered the wiring but that's worse than the ECU!)


    Many thanks
    Steve
    (sorry for the cross-post to electrical, saw that before I saw this..)

  2. #2
    Status
    Offline
    Nadine's Avatar
    AOC Lite Member
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    249
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Hi, I had problems with my 53 Reg astra 1.6 when the car reached a certain temp ie after driving for about 25 miles I would try to accelerate and the car would die and then wouldn't start. Didn't have any engine management lights. Took it to the garage after letting the car cool down it would start again. Oil n everything was fine. Turned out to b ecu. It got sent away and rebuilt (or so the garage tells me) cost £461 and now the car is fine. Sounds like it is ur ecu. I now have a 2 yr guarantee with it. If u buy a 2nd hand ecu u have no guarantee it won't happen again. I'm told it's a common fault.

    Sorry to burst ur bubble but does sound like ur ecu. The garage a first thought it was fuel related aswell and changed the relays. Wasn't the problem. If the car was cold it would start but as soon as it was warm it wouldn't

  3. #3
    Status
    Offline
    torrent99's Avatar
    AOC Newbie
    Join Date
    May 2008
    Posts
    8
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Quote Originally Posted by Nadine View Post
    Hi, I had problems with my 53 Reg astra 1.6 when the car reached a certain temp ie after driving for about 25 miles I would try to accelerate and the car would die and then wouldn't start. Didn't have any engine management lights. Took it to the garage after letting the car cool down it would start again. Oil n everything was fine. Turned out to b ecu. It got sent away and rebuilt (or so the garage tells me) cost £461 and now the car is fine. Sounds like it is ur ecu. I now have a 2 yr guarantee with it. If u buy a 2nd hand ecu u have no guarantee it won't happen again. I'm told it's a common fault.

    Sorry to burst ur bubble but does sound like ur ecu

    Thanks Nadine, now all I have to do is get it back off the muppets...I mean garage, and I'll replace the ECU myself!

  4. #4
    Status
    Offline
    Nadine's Avatar
    AOC Lite Member
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    249
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    If u get an ecu u need the key and the transponder 2

  5. #5
    Status
    Offline
    torrent99's Avatar
    AOC Newbie
    Join Date
    May 2008
    Posts
    8
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Thnaks Nadine, was thinking of going for a repair from one of these guys as my first option:
    http://www.ecutesting.com/vauxhall_c..._failures.html
    www.injectioncorrection.co.uk

    if they just repair my ECU, hopefully I won't need to faff about with immobilisers (need to take steering wheel off!) and keys.

  6. #6
    Status
    Offline
    Nadine's Avatar
    AOC Lite Member
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    249
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Mine was sent to ecu testing ltd in Nottingham there phone number is 01773535638

    The above is the same place as ur first link. U get 2 yr warranty with it

  7. #7
    Status
    Offline
    chilli7's Avatar
    AOC Newbie
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    74
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    i bought ecu off ebay all set to my car inc p&p £320 ecu

Similar Threads

  1. MCA dead at 47
    By Ffoeg in forum Chit Chat and a Warm Welcome!
    Replies: 4
    Last Post: 05-05-2012, 21:13
  2. dead lock function erm..... dead :)
    By Glasgow_Stu in forum Electrical
    Replies: 13
    Last Post: 09-06-2010, 22:43

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •