Results 1 to 7 of 7

Thread: Revs drop to 500rpm + lumpy + engine light on (Z20LET)

  
  1. #1
    Status
    Offline
    hill79's Avatar
    AOC Newbie
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    4
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Revs drop to 500rpm + lumpy + engine light on (Z20LET)

    Got stuck in traffic on the way home from work which I think is what started this off.

    Engine idling in traffic, temp was showing at ~90deg, suddenly the revs drop off to just under 500rpm, the engine feels like its running rough/lumpy and the engine warning light comes on. After about 3 seconds the revs rise back to the normal 800rpm(ish) idle and alls well. This happened 5 or 6 times til I got clear of the traffic and the engine cooled to its normal temp (around 80deg) then it seemed fine again.

    Any ideas? The only mods the car has are a Courtenaypanel filter and a Vectra intake, can't see it being anything to do with that?

  2. #2
    Status
    Offline
    micky taylor 888's Avatar
    AOC Regular
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    245
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    get the dtc read out and go from there

  3. #3
    Status
    Offline
    hill79's Avatar
    AOC Newbie
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    4
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Excuse my ignorance, DTC read out?

  4. #4
    Status
    Offline
    micky taylor 888's Avatar
    AOC Regular
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    245
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    diagnostic trouble codes

  5. #5
    Status
    Offline
    B12 NXY COUPE's Avatar
    AOC Obsessed
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    1,015
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    1 Post(s)
    find a local member with a code reader or op-com to find out what codes it has.

  6. #6
    Status
    Offline
    supersterl's Avatar
    AOC Obsessed
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    1,109
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    or try do the pedal test first to find any fault codes..also if it happens again, try unplug the plug on the Air Flow Meter and see if that makes any difference to the way it runs..
    Drives a 53 plate Arden Blue Zafira A Gsi 2ltr turbo...

  7. #7
    Status
    Offline
    hill79's Avatar
    AOC Newbie
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    4
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    I've just been out and done the pedal test (after some searching the forums - only had the car a month so its all new territory) and got the code p0170 which another search has shown me is 'fuel trim malfunction' which there are a few threads about - got a warranty with the car so will be taking it back to the dealer ASAP, for a second time!

Similar Threads

  1. new battery on now the cars revs drop to 500rpm when pulling up to lights
    By richgsi3 in forum Turbo Petrol Engines inc. Transmissions
    Replies: 3
    Last Post: 12-10-2013, 14:39
  2. z20let cuts out intermittently when revs drop
    By 888chris in forum Turbo Petrol Engines inc. Transmissions
    Replies: 1
    Last Post: 19-10-2009, 23:28

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •