Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: de-cat

  
  1. #1
    Status
    Offline
    Pce-gsi's Avatar
    AstraSport Member
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    1,469
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    de-cat

    hiya , can any1 tell me if i buy a decat off ebay i know it will put e/m light on but will it put it in limp mode
    Astra Gsi full miltek catback , tx enlarged top hat and boost pipe with Baileys dump valve , cdti air box

  2. #2
    Status
    Online
    stevej66's Avatar
    Tech Advisor/Moderator
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    on the sofa
    Posts
    7,074
    Mentioned in
    52 Post(s)
    Quoted
    240 Post(s)
    in a word 'yes' if the car EML comes on then the ecu ignores the duff signal from the problem sensor/area and reverts to a pre-programmed running pattern which is commonly known as "limp mode". this will remain until the sensor is either renewed/connected back up etc.

  3. #3
    Status
    Offline
    mjL's Avatar
    AOC Regular
    Join Date
    May 2009
    Posts
    212
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    The 2nd ( REAR ) o2 sensor will not put you car in limp mode it is basically a sensor which determains if the cat is working correctly or not...

    the 1st o2 sensor is the on which wud adjust ur fuel/air ratio mixture


    It will be fine,

    if the light annoys you, try using a o2 sensor spacer to bring it away from the fumes giving it a better reading, or if you plan on having ur car mapped ask them to write it out,
    and 3rd most ppl blank the hole off and tie it up out the way but the light will come on in time.


    hope this helps
    ASTRA GSI

  4. #4
    Status
    Offline
    Pce-gsi's Avatar
    AstraSport Member
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    1,469
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    i remenber seeing something a saxo owners club they use a sleave or something to stop lambor puting eml on
    Astra Gsi full miltek catback , tx enlarged top hat and boost pipe with Baileys dump valve , cdti air box

  5. #5
    Status
    Offline
    Ninja Neil's Avatar
    AOC Regular
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    121
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    My pal bought a sleeve for his lamba sensor off ebay it screws on to the lamba sensor looks like a small metal tube is did the trick as his light went out, that was on his 106 gti but am sure you will get one for vauxhalls too.

  6. #6
    Status
    Offline
    Toms1989's Avatar
    Soft Top VTEC :)
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    11,356
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    1 Post(s)
    That or you can put some washers under the probe so it spaces the prob out of the main flow of exhaust gases
    FULL Black Leather Heated coupe interior for sale! £200!!!
    Click Here

  7. #7
    Status
    Offline
    mike666's Avatar
    AOC Obsessed
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,563
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    im running a decat on my z14xe yes the light is on but isnt in limp mode

  8. #8
    Status
    Online
    stevej66's Avatar
    Tech Advisor/Moderator
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    on the sofa
    Posts
    7,074
    Mentioned in
    52 Post(s)
    Quoted
    240 Post(s)
    sorry but that is wrong, i have recently had my rear O2 sensor fail on my Z18XE after the engine builders gave it rough treatment when putting my new bottom end in. if this sensor flags up a fault code light as mine did, then it will cause a 'limp' pattern until the ECU receives a normal signal from the senosr. this 'limp pattern' was shown on my scan tool during my snapshot data run. the ECU reverts to a pre-set value in order to continue to run and protect other systems. space it or whatever you need to do to get the EML to not pick up an error

  9. #9
    Status
    Offline
    jackdaxter's Avatar
    AOC Fanatic
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    956
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    i removed precat an decat an no eml light at all

  10. #10
    Status
    Offline
    ShEp's Avatar
    AOC Fanatic
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    373
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    I've removed both cats on my z20let without any problems

    eml is never on

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •