Results 1 to 10 of 10

Thread: rev problem

  
  1. #1
    Status
    Offline
    kingofkings's Avatar
    AOC Regular
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    248
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    rev problem

    Hey folks

    When the car is warm the revs seem to bob up and down between 600 and 1100 rpm its almost as if its about to stall when it drops down. It wasn't so bad before but now its happening every time when stopping at lights etc gets very annoying and embarasing. most likely when its warmed up and on lpg.

    what can cause this? maf sensor, oxygen sensor? whats the best one to replace first? car is zaffy z18xe and it has a missfire would this have something to do with it. cheers lads n lassies.

  2. #2
    Status
    Offline
    IainL's Avatar
    AOC Obsessed
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,844
    Mentioned in
    1 Post(s)
    Quoted
    1 Post(s)
    It is very likely that you will need to clean out your throttle body.

    Easy job, can be done in under an hour with petrol and if you want to buy a new manifold-to-TB gasket its only about a quid.
    I>< Silver Coupe ><I

  3. #3
    Status
    Offline
    kingofkings's Avatar
    AOC Regular
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    248
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    yeah mate i done this about 1 month ago a lot easier on this engine than on my old x16xel astra. can be off in 10 mins. not a lot to clean though as the small breather wasn't blocked. was spotless when i put it back on.

  4. #4
    Status
    Offline
    kingofkings's Avatar
    AOC Regular
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    248
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    could it be the lpg injectors thats causing this? anyone got any ideas?

  5. #5
    Status
    Offline
    kingofkings's Avatar
    AOC Regular
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    248
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    anyone at all?????

  6. #6
    Status
    Offline
    scrim's Avatar
    AstraSport Member
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    1,532
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    mine does something similar on 1.6 8v, when car is warm and you're idle, it drops and then bounces up and drops and goes up, feel the tremor through the car too, still havent got the to course of it though.... i've cleaned throttle body, new genuine egr, coilpack, lambda, all sorts, pain in the arse to say the least... only difference is mine doesnt have a MAF so

  7. #7
    Status
    Offline
    kingofkings's Avatar
    AOC Regular
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    248
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    yeah i'm the same done all the above basically but mine doesn't have egr so rules that out lol. only need to change maf and oxygen sensors.

    will see what its like after i get the piston rings changed. hopefully that might cure but won't hold my breath.

  8. #8
    Status
    Offline
    scrim's Avatar
    AstraSport Member
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    1,532
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Quote Originally Posted by kingofkings View Post
    yeah i'm the same done all the above basically but mine doesn't have egr so rules that out lol. only need to change maf and oxygen sensors.

    will see what its like after i get the piston rings changed. hopefully that might cure but won't hold my breath.
    ive done my rings too mate so yeah, dont hold your breathe lol

  9. #9
    Status
    Offline
    kingofkings's Avatar
    AOC Regular
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    248
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    yeah i'm getting the rings done as i had the valve seals replaced a few weeks ago but still losing about a litre of oil a week. Once i get the oil loss sorted i'll try get the idle problem sorted lol. no end of headaches this bus has given me.

  10. #10
    Status
    Offline
    scrim's Avatar
    AstraSport Member
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    1,532
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Quote Originally Posted by kingofkings View Post
    yeah i'm getting the rings done as i had the valve seals replaced a few weeks ago but still losing about a litre of oil a week. Once i get the oil loss sorted i'll try get the idle problem sorted lol. no end of headaches this bus has given me.
    lol hopefully you will get to the core of it, but i've done it all to no avail

Similar Threads

  1. why does my remap cause a throttle problem and cruise control problem?
    By 22rabbits in forum Turbo Petrol Engines inc. Transmissions
    Replies: 3
    Last Post: 21-08-2013, 14:50
  2. ECT problem or Idle Air Control valve problem?! =S
    By Jer7 in forum NA Engines (Non-turbo petrol) inc. Transmissions
    Replies: 2
    Last Post: 22-12-2012, 13:50
  3. M1GST problem No. 145678,897,898.3 wierd door locking problem
    By MatG in forum Astra Discussion & Chat
    Replies: 22
    Last Post: 30-10-2008, 18:17

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •