Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: zafira poor starting

  
  1. #1
    Status
    Offline
    fordmill's Avatar
    AOC Newbie
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    4
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    zafira poor starting

    Hi ive got a 02 zafira 2ltr diesel that struggles to start after ive used the car usually if i leave it for about an hour, eventually after about 30 seconds it fires up with lots of smoke. Can anybody help with any info

  2. #2
    Status
    Offline
    andy.w's Avatar
    AOC Newbie
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    27
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    i have the same prob hopefully someone has a solution, if not i got some new glow plugs see if that helps

  3. #3
    Status
    Offline
    montyfox's Avatar
    AOC Obsessed
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    7,434
    Mentioned in
    1 Post(s)
    Quoted
    1 Post(s)
    Poor starting from warm often affects the petrol turbo versions and is very often the crank sensor causing it. If nowt else works, could be worth a shot.

  4. #4
    Status
    Offline
    astra20t's Avatar
    AOC Regular
    Join Date
    May 2009
    Posts
    136
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    diesel leak off pipes are very common on the 2.0 diesels or the t-piece's conecting them all

  5. #5
    Status
    Offline
    fordmill's Avatar
    AOC Newbie
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    4
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    tried the leak off pipes, still the same, someone has informed me that it is the injector seals which is a big job or does anybody know of a easier way how to do them ?

  6. #6
    Status
    Offline
    enbracefan's Avatar
    AOC Fanatic
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    359
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Hi there FORDMILL.

    try these as common faults with the 2.0d zaffy.....as follows...

    1- diesel pre-heat system (change all 4 glow plus)
    or take them out and test with a normal battery to see if heating ok

    2- Thermostat/thermostat housing (maybe stook open/closed)

    3- Check battery (voltage check) also check the earths and earth strap from battery as sometimes come loose, Or try a bigger battery with more CCA

    4- Crank sensor (common fault)

    5- AFM (common fault)

    Thats bout it, just try or look into these mate
    220 B.H.P Zaffy GSi Turbo (2004)
    Live Life In The Fast Lane, Get A GSi! E: enbracefan@o2.co.uk

  7. #7
    Status
    Offline
    fordmill's Avatar
    AOC Newbie
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    4
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    thanks embracefan, had the car on a KTS and tested individual components, when i said it was poor starting i ment it turn over for about 25 secs then it starts, so that eliminates the battery. from cold it starts 1st time.

  8. #8
    Status
    Offline
    enbracefan's Avatar
    AOC Fanatic
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    359
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Even thou could techincally be the battery even thou starts eventually as could be a damaged cell. Get checked by halfords as they have a BOSCH tester (green handheld) and that shows if battery unservable which means dud even thou battery as ok voltage!

    Also if its purely just starting problem it will almost 99% be the pre-heat system or a dodgy glow plug. test them with a normal square battery i.e what goes in a toy car with a wire. earth it and see if glow plug heat or not or just change them anyways.

    The zaffy diesels are always abit sluggish at starting thou :-(

    Will not be seals or injectors or you know about it!!! big time

    Hope this further helps
    220 B.H.P Zaffy GSi Turbo (2004)
    Live Life In The Fast Lane, Get A GSi! E: enbracefan@o2.co.uk

  9. #9
    Status
    Offline
    fordmill's Avatar
    AOC Newbie
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    4
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Hi ive got a 02 zafira 2ltr diesel that struggles to start after ive used the car usually if i leave it for about an hour, eventually after about 30 seconds it fires up with lots of smoke. Can anybody help with any info. posted this problem before tried everything still hard to start from warm.

  10. #10
    Status
    Offline
    montyfox's Avatar
    AOC Obsessed
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    7,434
    Mentioned in
    1 Post(s)
    Quoted
    1 Post(s)
    Have you changed the crank sensor?

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. 1.7 DTi poor starting.
    By ianR in forum Diesel Engines inc. Transmissions
    Replies: 1
    Last Post: 17-06-2008, 21:16
  2. poor starting zafira
    By street in forum NA Engines (Non-turbo petrol) inc. Transmissions
    Replies: 1
    Last Post: 11-11-2007, 12:23

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •