Results 1 to 4 of 4

Thread: MK4 1.6 8V starting issues?

  
  1. #1
    Status
    Offline
    tom26's Avatar
    AOC Newbie
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    9
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    MK4 1.6 8V starting issues?

    Hi Guys,

    Having a bit of a problem with my car. Since I bought it 6 months ago everytime I try and start it when the engine is warm it really struggles to start. It sort of splutters to life after a short while of turning the engine over and then takes a while to get itself to normal idleing levels. When I start the engine from cold it starts first time every time and there's no problem.

    Was just wondering if anyone knows any common faults with this engine and starting up?

  2. #2
    Status
    Offline
    GB's Avatar
    AOC Obsessed
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Leeds
    Posts
    21,918
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Coolant temp sensor would be my first port of call. What year is it? A good service with a fuel filter change and cleaning of throttle body and EGR valve together with idle control valve if its an early model would also be a good idea. . . All easy to do . Hope this helps

  3. #3
    Status
    Offline
    tom26's Avatar
    AOC Newbie
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    9
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    It's a 2003. It had a service a couple of months after I got it and that didn't improve anything. Would any of those things have been covered in the service?

  4. #4
    Status
    Offline
    GB's Avatar
    AOC Obsessed
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Leeds
    Posts
    21,918
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Knowin what garages are like then probably not. . . Easy enough to do ur self tho. All info can be found in the how to section regarding the egr and tb cleaning. Coolant sensor is a 5min job to replace too. . . . If ur unsure why not grab a haynes manual and save ur self some dough!

Similar Threads

  1. Starting Issues
    By Gearsofwar in forum Astra Discussion & Chat
    Replies: 3
    Last Post: 15-09-2013, 20:58
  2. Starting Issues
    By burdensskye in forum Electrical
    Replies: 6
    Last Post: 04-10-2009, 07:37
  3. 99 1.6 8v starting issues
    By nasayr in forum NA Engines (Non-turbo petrol) inc. Transmissions
    Replies: 1
    Last Post: 11-07-2009, 21:54

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •