Results 1 to 5 of 5

Thread: Jerky acceleration

  
  1. #1
    Status
    Offline
    MattGSI's Avatar
    AOC Regular
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    99
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Jerky acceleration

    Not sure if this should be here or on the zaf board (kinda both i guess).
    Does anyone have any ideas what this could be? My grandad has a 53 reg zafira 1.6 (i believe its the x16xe ecotec). on acceleration the car judders, the only thing i can liken it to feeling wise is a slipping clutch but we know its not that as that has already been checked. my only other thought was that maybe it had something to do with the MAF sensor. there are no lights appearing on the dash though either and the MAF would bring up the engine management light wouldn't it. any info would be greatly appreciated otherwise it means a trip to the local Vx dealer. cheers guys.

  2. #2
    Status
    Offline
    alan geh's Avatar
    AOC Fanatic
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    405
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    sounds like the old EGR valve problem,try taking it off and cleaning it with carb cleaner

  3. #3
    Status
    Offline
    MattGSI's Avatar
    AOC Regular
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    99
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    might be sounding dumb here but could you enlighten me on what EGR stands for. im guessing its exhaust gas ........... lol

  4. #4
    Status
    Offline
    Bubba's Avatar
    AOC Obsessed
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    3,729
    Mentioned in
    0 Post(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    http://www.astraownersclub.com/docum...hnical/EGR.pdf

    Have a look here, might be the most common thing but not 100% that is that which is causing your problem, if possible try and get someone to look at it and see if they can tell for sure.

  5. #5
    Status
    Offline
    DJAv's Avatar
    AOC Premium Member
    Join Date
    Jun 2007
    Drives
    Astra H Design 2.0T
    Location
    Cambridgeshire
    Posts
    1,414
    Mentioned in
    8 Post(s)
    Quoted
    31 Post(s)
    I had this recently in my MK4 Astra - turned out to be the Coolant temp sensor .... £12.46 from VX ...

    is your coolant gauge working?

    Could also be time for a TB clean ....

    J
    Astra MK4 SXI 1.6 Twinport [Z16XEP] (2004) & Astra MK5 Design 2.0T [Z20LEL] (2006) & Zafira MK1 [Z18XE] (2003)|| Astra MK4 1.6 SXI [Z16XE] (2002) || Astra MK5 VXR [Z20LEH] (2007) || Astra MK4 1.6 SXI [Z16XE] (2001) || Vectra MK2 1.6 LS (1999) || Astra MK2 1.4 Merit (1990)

    Click here for the How To's

Similar Threads

  1. Solution to jerky 1.7DTi acceleration - New MAF/AFM??
    By Billy Dean in forum Diesel Engines inc. Transmissions
    Replies: 10
    Last Post: 08-07-2011, 02:43
  2. Jerky Acceleration
    By Coupe John in forum Turbo Petrol Engines inc. Transmissions
    Replies: 11
    Last Post: 15-12-2007, 01:55

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •